KAIP IŠSIRINKTI TINKAMĄ HIDROKOSTIUMĄ?

KAIP IŠSIRINKTI HIDROKOSTIUMĄ?

KAIP IŠSIRINKTI HIDROKOSTIUMĄ?

Renkantis hidrokostiumą svarbu atkreipti dėmesį į šiuos aspektus:

Neopreno (medžiagos iš kurios gaminamas hidrokostiumas) kokybė ir klasė;

hidrokostiumo storis;

sportas, kuriam pasirenkamas hidrokostiumas;

tinkamas dydis;

hidrokostiumų savybės, papildomos funkcijos;

priežiūra;

papildomi neopreniniai aksesuarai.

NEOPRENAS

Hidrokostiumus sudaranti medžiaga, kuri neleidžia sušalti vandenyje vadinama neoprenu. Neoprenas yra tampri, sintetinė, atspari dilimui medžiaga, kuri sporto pramonėje plačiausiai naudojama būtent vandens sporto šakoms. Kostiumai pagaminti iš neopreno plačiai naudojami kite, surf, wake ir kitiems vandens sportams. Neoprenas, kaip medžiaga pasižymi unikalia kompozicija, kuri yra atspari ryškiems temperatūrų pokyčiams. Ši savybė puikiai padeda išsaugoti žmogaus kūno šilumą. Medžiagos struktūra ir tamprumas prisideda ir prie tvarumo, kadangi hidrokostiumas yra ganėtinai ilgalaikis ir lėtai dylantis. Taip pat neopreniniai hidrokostiumai nesukelia pavojaus žmonėms, kurie yra linkę į alergijas. Lengvumas, lankstumas, stiprumas, plastiškumas – savybės, kuriomis pasižymi neoprenas. Neopreno lygis ir klasė yra vienas iš svarbiausių aspektų renkantis kostiumą. Kuo neoprenas yra aukšesnės klasės – tuo hidrokostiumas bus tampresnis, minkštesnis, universalesnis šilumos atžvilgiu. 

HIDROKOSTIUMO STORIS

Dažniausiai prie hidrokostiumų pasirinkimų šalia matome įvairius skaičius: 5/3, 4/3 ar 3/2. Skaičiai nurodo neopreninių dalių storumą milimetrais. Pirmasis skaičius nurodo neopreno storumą, kuris dengia kūną, antrasis nurodo storį, kuris dengia kojas, rankas. Dažniausiai hidrokostiumą renkamės pagal tai, kokiu sportu ir kuriuo sezono metu užsiimsime. Jeigu kaituojate, vandenyje praleidžiate daug laiko ir sezoną atidarote anksti – siūlome rinktis 5/4mm, 5/3mm hidrokostiumą. Jeigu užsiimate vandenlenčių sportu ir pradedate sezoną anksti, vienas iš variantų – 4/3mm hidrokostiumas. Jeigu plaukiate tik šiltu oru, tuomet, tikriausiai tinkamiausias variantas Jums bus 3/2mm hidrokostiumai. 

Taip pat, hidrokostiumą galima pasirinkti pagal vandens temperatūrą: nuo 6 iki 12 laipsnių rekomenduojama rinktis 5/4 storumo hidrokostiumą, 9-13 C 4/3 hidrokostiumą. Esant 13-18 laipsnių temperatūrai, rekomenduojama rinktis 3/2 mm ar plonesnį/trumpesnį hidrokostiumą. 

Esant šaltesniam ir vėjuotam orui, svarbu nepamiršti apie neopreninius aksesuarus: sriukes, kojines, pirštines, kepurėlę. 

DYDIS

Tinkamas dydis yra esminė hidrokostiumo pasirinkimo dalis. Pasirinkus netinkamą dydį, kostiumas neatliks savo funkcijų. Užsidėjus tinkamą dydį, jis turėtų būti smarkiai aptemptas, tačiau nekelti didelio diskomforto bei nevaržyti judesių. Po kelių kartų vandenyje, hidrokostiumas nuo vandens ir šilumos prasitemps apie 10%.  Per didelį neoprenį hidrokostiumą išduos susidariusios raukšlės. Raukšlės dažniausiai pastebimos prie kelių ar alkūnių. 

UŽSEGIMAS IR SIŪLĖS

Neopreniniai hidrokostiumai turi kelis užsegimo tipus. Užsegimas nugaroje (back-zip), užsegimas priekyje (front-zip) arba be užsegimo (zipless). Hidrokostiumai turintys užsegimą priekyje yra sandaresni ir yra linkę praleisti mažiau vandens. Jeigu hidrokostiumo apsivilkimas kelia diskomfortą – rinkitės su užsegimu nugaroje. 

Neopreno kostiumai taip pat turi ir skirtingas siūles. Jos gali būti neklijuotos, tuomet hidrokostiumas skirtas šiltesniam orui, nes jo pralaidumas šilumai, vandeniui didesnis. Aukščiausios klasės hidrokostiumai, dažniausiai, turi pilnai klijuotas siūlės, kurios užtikrinimą geriausią įmanoma nepralaidumą šilumai ir vandeniui iš išorės.

NEOPRENO PRIEŽIŪRA

Hidrokostiumų negalima plauti skalbimo mašinoje, nes tai gali sugadinti neopreno medžiagos savybes ar net fiziškai pažeisti pačią medžiagą. Valant hidrokostiumus rekomenduojama naudoti specialius neopreno valiklius. Mechaniškai hidrokostiumo džiovinti nereikia, taip pat nereikėtų neopreninio hidrokostiumo palikti ant tiesioginių saulės spindulių, rekomenduojame padžiauti gerai vėdinamoje vietoje.

NEOPRENINIAI AKSESUARAI

Neopreninis hidrokostiumas pilnai dengia jūsų kūną, bet nedengia plaštakų, pėdų, galvos. Esant atšiauriom sąlygom, kai vandens temperatūra žema, reikėtų naudoti neoprenines kojines ar neopreninius batus, kurių storis svyruoja nuo 3mm iki 5mm. Apsaugoti plaštakoms rekomenduojama naudoti pirštines. Galvos apdangalą galimi rinktis kelis variantus: kapišonai, vadinami hood’ais, kurie pilnai dengia galvą ir veidą, arba beanie, kuri dengia galvos viršų ir ausis. Taip pat, esant šaltesniam orui, rekomenduojame rinktis neoprenines striukes, kurios, kaip antras sluoksnis nepraleis vėjo ir šilumą sulaikys geriau. 

Sekmadienis Pirmadienis Antradienis Trečiadienis Ketvirtadienis Penktadienis Šeštadienis Sausis Vasaris Kovas Balandis Gegužė Birželis Liepa Rugpjūtis Rugsėjis Spalis Lakpritis Gruodis

Registruotis

Nauja paskyra